נשירת שיער היא תופעה טבעית אשר בדרך כלל מתרחשת במהלך מחזור צמיחת השיער. ההערכה היא כי רוב האנשים מאבדים כמאה שערות קרקפת במשך יממה. אך התופעה עלולה להיות בעיה קוסמטית כאשר היא מתרחשת במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון אצל האדם הלא נכון. יש להבדיל בין נשירת שיער טבעית לבין פגיעה בשיער. סוג זה של נזק נגרם לרוב באמצעות כימיקלים המשנים את המאפיינים הפיזיים של מרכיבי השיער כגון צבע, עובי ודפוס צמיחה.
דפוס נשירת השיער בקרב נשים וגברים
דפוס נשירת שיער בקרב גברים הוא תורשתי, אך לא ברור אם זה המקרה בקרב נשים. התקרחות גברית נגרמת בשל רגישות יתר של זקיקי השיער (חורים בעור המכילים את שורשי כל השיער). הם נצמדים להורמון דיהידרוטסטוסטרון (DHT), אשר מורכב מהורמון המין הגברי טסטוסטרון. אם לגבר יש עודף הורמון DHT, הזקיקים מגיבים באופן שבו השיער הופך להיות דק יותר. תהליך נשירת השיער הוא הדרגתי היות וזקיקים שונים מושפעים בזמנים שונים.
חוסר איזון במערכת החיסונית
המערכת החיסונית היא המערכת הטבעית של הגוף והיא נועדה לשמור על בטיחותו ולהגן עליו מפני זיהום נגיפים. בדרך כלל, תוקפת המערכת החיסונית את הגורם לזיהום, אך במקרים חמורים, הזיהום פוגע בזקיקי השיער. למרבה המזל, מצב זה אינו מתרחש לצמיתות, ובמקרים רבים השיער שב לצמוח בתוך מספר חודשים. מצב זה שכיח יותר בקרב אנשים עם מחלות שונות של המערכת החיסונית. אפשרות נוספת היא נשירת שיער הנובעת מקנדידה וזאת כתוצאה מפגיעה בספיגת מזון וסיבות נוספות.
נשירת שיער וצלקות
נשירת שיער ללא צלקות
סוג זה של נשירת שיער שכיח מאוד ועשוי לנבוע בשל גורמים שונים, כולל מחלות מסוימות, תרופות, הזדקנות, תזונה לקויה או נטייה גנטית לאיבוד שיער.
טיפולים כימותרפיים
שינויים הורמונליים
נשירת שיער יכולה להיגרם באופן זמני כאשר הגוף מגיב לשינויים הורמונליים הכוללים:
- תקופת הריון
- מתח רגשי עז
- לחץ פיזי אינטנסיבי, כגון לידה
- מחלה לטווח הקצר הכרוכה בזיהום
- מחלה ארוכת טווח דוגמת סרטן או מחלת כבד
- שינויי תזונה משמעותיים דוגמת דיאטה חריפה או בולמייה.
מתי לפנות לטיפול רפואי
אם אדם חווה נשירת שיער הנמשכת לאורך זמן ואינה משתפרת, יש להתייעץ עם הרופא על מנת להעריך את הגורמים הרפואיים למצב ולהבין את אופי הטיפולים הזמינים.
במקרים בהם נשירת השיער נגרמת בשל מחלה, יש לטפל קודם במחלה ובהמשך בנשירה. קיימים טיפולים רבים ושונים אשר נועדו לעצור את נשירת השיער ולקדם צמיחת שיער מחודשת, אך יש לדון באפשרויות הטיפול עם הרופא על מנת לבסס את תקפותם. אפשרויות הטיפול השונות כוללות טכניקות טיפוח בעזרת חומרים המיועדים לעצור נשירת שיער, טיפולים תרופתיים או ניתוח במקרים חמורים.