טרשת נפוצה היא מחלה התוקפת את מערכת החיסון ומשפיעה על הגוף. החלק בגוף המושפע מהמחלה הוא כיסוי המיאלין של תאי העצב, מצב המוביל לנזק עצבי. המחלה מתפתחת כאשר תאים במערכת החיסונית חודרים למוח, שהוא בדרך כלל מחוץ לתחום עבורם. משם, הם תוקפים את ציפוי המיאלין של תאי העצב, באופן הבא:
- תאי דם לבנים המעורבים במלחמה בזיהומים, חומקים ממחזור הדם אל המוח.
- סוג מיוחד של תאי דם לבנים תוקפים את ציפוי המיאלין.
- בהמשך מוכפלים התאים במוח ומייצרים ציטוקינים, חומרים כימיים המגבירים את פעילות המערכת החיסונית, ומגבירים את הנזק לדלקת ולעצב.
- את הנזק העצבי ניתן לראות בסריקת MRI, הדמיית תהודה מגנטית של המוח. האזורים הנפגעים נקראים ‘נגעים’, ובדרך כלל נראים כמו כתמים בהירים.
מה משפיע על הפגיעה כתוצאה מטרשת נפוצה?
השפעת טרשת נפוצה על הגוף
חוסר תחושה. מצב זה, המלווה לעיתים בתחושת עקצוץ, הוא תסמין נפוץ מוקדם של טרשת נפוצה ובדרך כלל בא והולך. למעלה ממחצית החולים חווים אותו. הוא יכול להיות מופעל באמצעות מתח, מחלה או חום.
תפקוד לקוי של שלפוחית השתן. שמונים אחוזים מהאנשים עם טרשת נפוצה חווים מספר בעיות במתן שתן בשלב מסוים של המחלה. הבעיות מתבטאות בתדירות, דחיפות וקושי בהתחלת ההשתנה.
עייפות. זוהי התלונה הנפוצה ביותר של אנשים עם טרשת נפוצה והיא משפיעה על שמונים אחוזים מהחולים. העייפות גרועה יותר בדרך כלל בסוף היום וטובה יותר בשעות הערב המוקדמות, ומתרחשת גם לאחר שנת לילה טובה. טיפול בעייפות כרוך בהימנעות ממתח ונטילת תרופות להגברת האנרגיה.
עוד בנושא באתר נוירולוגיה