אם אתם סובלים מפצע חמור כגון כוויה המגבילה אתכם בתנועה, שגרמה לפגיעה בתחושה שלכם באזור או מהווה פגם אסתטי, טיפול באמצעות כירורגיה פלסטית יכול להיות הפתרון המבוקש.
לפני תחילת טיפול פלסטי, יש צורך לנקות את אזור הפצע או כוויה לעיתים גם להסיר רקמת עור מתה מהאזור. לאחר מכן, ישנן מספר אפשרויות המוצעות כיום בשוק. ביניהן ניתן למנות:
- שתלי עור. לרוב נועד עבור חולים עם כוויות. עור בריא ושלם (כולל השכבה החיצונית והפנימית יותר עם כלי דם וקצות עצבים) מוסר מאזור אחד בגוף ומועבר לאזור הכוויה. האזור ממנו מוסר העור הינו אזור שלרוב נסתר ממראית עין, כגון הירך הפנימית. לאחר ההשתלה, השתל מחובר באמצעות תפרים ותחבושת לאזור הכוויה.
- כירורגיה זעירה. במקרה של אובדן איבר עקב קטיעה ניתן פעמים רבות לחבר את האיבר הסורר מחדש. במהלך החיבור מחוברים מחדש גם קצות עצבים.
- פרוצדורת קצה חופשי. בפרוצדורה שכזו, חלקי רקמה מאזור בריא מועברים לאזור הפגוע כדי לבנות מחדש את הרקמה הפגומה. למשל, במקרה של כוויות דרגה ג’ באזור בית החזה, בו שרירים וחלקי צלעות גם ניזוקות.
בכוויה יש צורך לחדש את הרקמה באזור על מנת שהחולה יוכל לנשום שוב וכמובן גם כדי להחזיר את הצורה התקינה לאזור. ישנה אפשרות לקחת חלקי רקמת שריר וסחוס/עצם ממקומות אחרים ולהשתילם באזור. כמובן שמעל לשתלים יהיה צורך להשתיל עור חדש.
- גידול עור. בתהליך זה, ניתן לקחת עור מהחולה ולגדלו במעבדה. בשלב ראשוני מניחים בלון מתחת לעור באזור הקרוב לכוויה. מילוי הבלון במי מלח גורמת למתיחת העור וגדילתו (תהליך הדומה למתיחת עור באזור הבטן במהלך הריון).
שיקום באמצעות כירורגיה פלסטית הינו תהליך שדורש מומחה לעשותו. וודאו כי הרופא אליו פניתם מתמחה בשיקום נזקי עור. שיקום פצע בעור לאחר כוויה או ניתוח הינו תהליך שלוקח זמן. צריך להתאזר בסבלנות ולפעול בהתאם להנחיות שקיבלתם מהרופא המטפל.